Klar med ny gitarplate

Frode Alnæs er klar med «Mine venner i nøden», et instrumentalalbum fylt med vakre melodier, vemodige ting, bluesy og tøffere låter. Et spekter av det han har holdt på med opp gjennom årene. Dette er hans første plate bestående av kun Frode selv og hans gitarer. Hør albumet her.

– Denne gangen ønsket jeg å ta det helt ned, ved å spille inn egne låter med kun gitarene og meg, det har jeg faktisk aldri gjort før. Gitaren har ført meg på fantastiske reiser. Musikalsk er dette albumet virkelig en reise, og en del av låtene har ligget der en stund, forteller Frode.

– Jeg har alltid vært en låtskriver som elsker den gode melodien. Og jeg synes det er befriende å gi ut et album der melodien og gitaren får stå alene. Men jeg kan selvfølgelig også frike ut. Som gitarist er jeg jo helt uten grenser, sier han.

Som 11-åring begynte Frode å miste håret, og da han fikk sin første gitar ble det en massiv trøst i en vanskelig tid. Han har fortsatt den første gitaren som han lærte seg å spille på, gitaren som ble hans beste venn og redning.

– Ideen til plateprosjektet startet egentlig da Norge stengte ned vinteren 2020. Gitaren har siden jeg var ung gutt vært min beste venn, og vinteren da alle spillejobber forsvant, ble jeg påminnet betydningen av instrumentet som har fulgt meg hele livet, forteller Alnæs.

Etter 40 år er fortsatt gitarene hans beste venner, noe tittelen på albumet «Mine venner i nøden» indikerer. Under nedstengningen, som var en vanskelig tid for veldig mange, ble igjen gitarene en viktig trøst. Ikke bare for Frode, men også for andre da han startet å spille inn videoer som han delte på Facebook i over et halvt år gjennom det verste tiden av pandemien. Disse musikalske hilsenene ble et lyspunkt for mange, og viste tydelig hvor mye musikk betyr for folk og for et samfunn.

– Hver lørdag la jeg ut en ny musikalsk videohilsen på Facebook under tittelen «Mine venner i nøden». Dette var en tid da både jeg og folk flest kjente på ensomhet og usikkerhet, og da disse ukentlige videoene ble så populære, fortsatte jeg helt fram til det ble mulig å gå på live konserter igjen. Hver låt og video hadde en ny stemning, og alle melodiene var instrumentale. For meg var dette en gjenoppdagelse av gitaren som bestevenn i nøden.

Musikken er spilt inn i Studio Oslo Konserthus i samarbeid med lydtekniker Alf Christian Hvidsteen. Albumet gis ut Grappa Musikkforlag AS.

Anmeldelse Nettavisen «Frode Alnæs gjør det med en ekthet og inderlighet som alltid har kjennetegna han. Han er en musiker det er lett å tro på og her gir han oss nok en rekke grunner til akkurat det. Frode Alnæs har gitt oss 12 nye melodiske årsaker til å tilbringe kvalitetstid sammen med han.»

Anmeldelse Puls «En gitarist par excellence»

NPS Music «Frode Alnæs ute med nydelig og variert instrumental-plate»

Foto cover: Pål Laukli/Tinagent