Jubileumskonsert for Tahitifestivalen

«Once in a lifetime»: 28. juni spiller Frode Alnæs med band «Tahitimonologene», en musikalsk konfekteske med musikk tilknyttet Kristiansund for første og siste gang. (Foto: Mona Nordøy)

20 år er gått siden Frode Alnæs grunnla Tahitifestivalen på Innlandet i Kristiansund. Nå er han invitert tilbake for å lage en unik jubileumskonsert han har kalt «Tahitimonologene», med låter, historier og anekdoter knyttet til Tahiti og Kristiansund. Konserten fredag 28. juni blir en musikalsk konfekteske med godbiter fra et langt liv som opphavsmann til store mengder Kristiansundsmusikk.

– Det var Frode som hadde selve ideen og som i mange år var den skapende drivkraften til festivalen og miljøet rundt Dødeladen og Tahitibrygga. Han brukte sitt navn og sitt nettverk, sin humor og sin galskap, og fikk med seg en stor dugnadsgjeng og jobbet hardt for å skape entusiasme rundt den gamle rivningstruede bydelen på Innlandet. Og det klarte han, sier en entusiastisk Bjørn Michelsen, som overtok festivalskuta etter Frode for fem år siden. Nå gleder han seg til å få Frode tilbake, på lånt tid.

Kristiansund musikk
Frode har laget musikk til utallige Kristiansund-prosjekter opp gjennom årene, og mye av denne musikken er etter hvert blitt kjent over hele landet gjennom ulike plateprosjekter, «Dance With A Stranger» og egne soloalbum.

Andre låter er blitt brukt i ulike lokale sammenhenger, og stammer fra revyer, musikaler og forestillinger Frode har laget i Kristiansund, som «Frosken som ikke forstod et kvekk» og «Klæppfesk operaen» på 1980-tallet. Og mye musikk er også hentet fra operaen «Donna Bacalao». Frode er også mannen bak «Veit et sted» som Lynni Treekrem gjorde kjent og «Boble som rødbrus i magan» som han skrev til barneforestillingen Sundbåten Syver, og som gikk sin seiersgang på NRK Norsktoppen. Frode har også laget musikk til Tahitis barnefestival som «Tahiti – drømmeøya vårres» som spilles hvert år på festivalen.

Once in a lifetime
– Jeg fikk skikkelig tenning på ideen om å sette sammen «Tahitimonologene», som jeg har kalt konserten. Dette blir en ramsalt 20 års jubileumskonsert for Tahitifestivalen, med masse allsang, latter, tårer og galskap, sier Frode Alnæs. Det blir musikk som publikum har et forhold til og kjenner igjen, og det blir en del nytt materiale.

– Dette blir en «once in a lifetime» konsert. Vi er der bare et par dager, så folk må få med seg dette. Vi ville ikke ha det på en stor scene, så dette blir en intimkonsert hvor folk kan ta seg et glass og kose seg, og flire og grine sammen med oss. Og ja, vi kommer til å spille KBK sangen og slutte med «Skjønne Tahiti», lover Frode.

Dugnad for Kristiansund
Det var Frode som i sin tid dro i gang Tahiti-begrepet.
– Jeg synes det var en fin merkevare og det lå en varm tanke bak det. Det var jo politikk rett og slett. Jeg ønsket å bruke kulturen som drivkraft for å skape et scenegulv for aktiviteter som kommer samfunnet til gode. Og det lyktes vi med i stor målestokk. Alt som har skjedd på Tahiti opp gjennom årene er ganske unikt. Tahitifestivalen lever videre, og mange som var med helt fra starten er fortsatt med. Alt arbeidet jeg gjorde der sammen med mange andre, gjorde jeg på dugnad. Og det er ingen tvil om at dette satte Kristiansund på kartet gjennom oppmerksomhet, TV programmer, festival, aktiviteter for skoleverk, barnefestival, Nordic Light osv. Det var veldig mange prosjekter som fikk fødselshjelp på Tahiti.

Besetning:
Frode Alnæs – vokal, gitarer, skipsklokke, banjo, mandolin samt åndelig leder, verneombud, mistillitsmann og kaptein
Ellen Brekken – el-bass, kontrabass, tuba, trompet, kor
Marie Klåpbakken – fele, hardingfele, mandolin, kor/vokal
Morten Huuse – keyboards, trøorgel, trekkspill, gitar, klokkespill, kor
Simon Kongshaug – trommer, kjøkkenredskaper, maritim perkusjon, tåkelur
Ståle Fylkesnes – lyd

Tahitimonologene spilles 28. juni 2019 kl. 18.00 på Thon Hotell Kristiansund. Billetter kan kjøpes her.