forside

Frode Alnæs feirer 40 år på veien i 2022 (Foto: Mona Nordøy)

I 2022 har Frode Alnæs 40 års jubileum som profesjonell musiker og komponist. Dette skal markeres på årets MaiJazz i Stavanger. 7. mai åpner han festivalen med musikk fra et langt liv sammen med et knippe håndplukkete toppmusikere. Dette blir en musikalsk reise av de sjeldne.

Frode Alnæs er kjent for å ha en unik evne til å kommunisere med publikum. Hans musikalske røtter innenfor både jazz og pop, gjør han til en spennende og improviserende musiker. Og det blir det i fullt monn på årets åpningskonsert. Her vil publikum få servert musikk som har betydd mye for Frode opp gjennom årene. Først og fremst fra eget repertoar, blant annet fra hans instrumentalalbum «Kanestrøm», men det vil også bli smakebiter fra andre prosjekter.

Han tilhørte det aller første kullet som kom inn på den legendariske jazzlinja i Trondheim. Da han ble uteksaminert i 1982 ble han raskt fanget opp som et unikt talent av etablerte musikermiljøer i Oslo. Siden den gang har han levd godt av musikken, og livet hans har vært et kreativt hjul av musikalsk viktige prosjekter.

Frode har selv uttalt; «Jazz er, i motsetning av hva mange tenker, en sjanger hvor du kan tillate deg nesten hva som helst. Det er mange gitarister som har oppdaget den friheten i jazz, inkludert ham selv». Det passer hans musikalsk allsidige «lynne». Frode har aldri ønsket å være en sjangermusiker.

Frode Alnæs har den unike evnen til alltid å tilføre en låt noe nytt. Han er kjent for å aldri spille samme låt eller gitarsolo likt to ganger. Han legger alltid inn noe nytt og spennende i sitt gitarspill og musikalske uttrykk.

– Som gitarist er jeg nok mer jazzmusiker enn pop eller rockegitarist. Det er noe med friheten og det å ha sin egen greie hvor jeg kan gå på jobb og spille det jeg vil. Min sterkeste side er nok kombinasjonen av lytting, musikalitet og improvisering, og jeg passer stort sett inn over alt der jeg kan bruke min forståelse av musikk, sier 40 års jubilanten som synes det er en stor ære å bli spurt om å åpne MaiJazz.

Det hører med til historien at han også spilte den aller første åpningskonserten til MaiJazz noensinne, for 34 år siden.

Besetning:
Frode Alnæs – gitarer & vokal, Jørn Øien – keyboards, Audun Erlien – bass, Rune Arnesen – trommer

Stavangeren lørdag 7. mai kl.18:00. Billetter.

Frode Alnæs kan i år feire 40 år som profesjonell musiker og artist. Og han er mer kreativ og produktiv enn noen sinne. 4. mars kom hans nye soloplate, jubileumsalbumet «Beste tia mi».

Hør albumet her.

– Jeg er alltid i gang, og hodet mitt er fylt med musikk fra morgen til kveld. Jeg er utrolig stolt og takknemlig over å kunne leve godt av musikken i 40 år. Sånt må feires med å gi ut ny musikk på norsk, sier Frode Alnæs.

Grappa Musikkforlag som gir ut albumet skriver: «Beste tia mi» er blitt et inderlig og helhetlig popalbum, fylt med den ene sterke låten etter den andre. Det er variasjon og godt spenn i repertoaret som er både lekent og ledig, der det melankolske møter det håpefulle. Alnæs selv kaller dette en optimistisk plate, som reflekterer livet.

Selv ser han seg sjelden tilbake. Frode blir inspirert av å se fremover og er stadig like ambisiøs og nysgjerrig i dag som da han fikk sin første gitar som 11-åring:

– Jeg blir alltid inspirert av å jobbe med nye folk, på nye steder og i nye settinger. Denne gangen ønsket jeg å stille med blanke ark sånn sett. Vi endte opp med å spille inn albumet et sted jeg aldri hadde vært før; i Sarons dal i Kvinesdal, som er hjembygda til produsent og trommis Thomas Gallatin. Der disponerer han det gamle studioet til selveste Aril Edvardsen. Og med oss i studio fikk vi med et topplag av dyktige musikere fra Agder og Rogaland, de fleste hadde jeg ikke møtt før.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet, og gleder meg til å gi ut 11 helt nye låter med norske tekster av blant andre Ingvar Hovland. Denne gangen kommer musikken ut på både vinyl og CD, og jeg håper folk vil like det de hører, sier Frode.

«Beste tia mi» er Frodes femte soloplate i eget navn.

Fakta «Beste tia mi»:

All musikk skrevet av Frode Alnæs. Produsent: Thomas Gallatin.
Plateselskap: Grappa Musikkforlag AS
Musikalske arrangement: Frode Alnæs og musikerne
Korarr: Hilde Norbakken

Band: Frode Alnæs (gitarer/vokal), Thomas Gallatin (trommer & perk), Torjus Vierli (tangenter) og Thomas Engebretsen (bass).
Korister: Lewi Bergrud, Hilde Norbaken, Åshild Mundal.
Medvirkende på enkelt-låter: Marie Klåpbakken (fele/vokal), Tor Egil Kreken (bass/banjo), Tarjei Nysted (stryk), Johannes Groth (akustisk gitar), Espen Tappel (kompgitar), Øivind Elgenes, Coverks Mannskor.

Albumet er innspilt i Riverside Studio, Kvinesdal. Pålegg er gjort i Lia Bedehus, Grimstad, Whiteroom Studio, Asker og Dryhill Recordings, Oslo.

Miks: Kai Worley
Master: George Tanderø
Coverfoto: Agnete Brun
Coverdesign: Eivind Berre

I dag er Frode Alnæs klar med sin siste singel fra det kommende soloalbumet «Beste tia mi» som kommer 4. mars. «Kunne vært verre» er en sang om oppdrift og livsmot, om ikke å gi opp. – For som oftest og heldigvis, ER det faktisk slik at det uansett kunne vært verre, selv om det så klart ikke alltid føles sånn. Men det er alltid grunn til optimisme, så lenge det er, som i denne sangen, tale om «vi» – og om å være der for hverandre. For joda, det kunne jo vært adskillig verre, sier Frode Alnæs.

Hør låten her!

Utgiver: Grappa Musikkforlag. Produsent: Thomas Gallatin. Coverfoto: Agnete Brun. Coverdesign: Eivind Berre.

Vi beklager at vi ikke fikk fullført årets juleturné. God jul fra oss alle. F.v.: Paul Anders Huseby, Guro von Germeten, Frode Alnæs, Torun Eriksen (foran), Hilde Norbakken, Karin Okkenhaug, Hermund Nygård, Kristin Dæhlie, Dag Stephen Solberg.

Kjære alle sammen, det er med tungt hjerte vi må avlyse alle gjenstående konserter på årets juleturné. Dette gjelder konsertene i Drammens Teater, Maihaugsalen, Molde domkirke og Ålesund kirke. Bakgrunnen for dette er de nye restriksjonene som kom f.o.m. 15. desember som et resultat av Covid -19, og den høye smittefaren som råder.

Alle billettkjøpere vil få SMS om at kjøpte billetter vil bli refundert av enten kulturhuset eller Ticketmaster i løpet av de neste 90 dager, med fradrag av billettavgift.

Vi beklager virkelig at det skulle komme restriksjoner som påvirker konsertene våre nå når samfunnet endelig hadde begynt å åpne opp igjen.

Vi er stolte og glade for at vi rakk å gjennomføre seks konserter før vi måtte stenge ned. Vi sitter igjen med mange flotte musikalske møter med publikum, så tusen takk til alle som møtte opp. Og tusen takk til alle som kjøpte billetter men som nå dessverre ikke får komme på konsertene våre.

Tusen takk for tålmodigheten, håper vi sees på neste konsert!
En riktig god jul ønskes deg og dine!

Mvh Skyskraper Artist, arrangør av «Lang desember natt» 2021.

Endelig er Frode Alnæs klar med sin første og etterlengtede juleplate «Lang desember natt – Frode Alnæs & Julekoret». Han har tidligere skrevet to av våre mest kjente juleklassikere «Long December Night» og «Vitae Lux». Disse to er begge med på platen, men i ny drakt. I tillegg kan man fråtse i åtte helt nye julesanger – alle på norsk.

Hør albumet HER

Frode Alnæs er kjent som en låtskriver med sans for den gode melodien. «Lang desember natt» er intet unntak. Dette er blitt en usedvanlig vakker og varm juleplate, og musikken og tekstene fyller oss med alt julen har å by på, på godt og vondt. Her er det mange musikalske høydepunkter, både humor og alvor, lavmælte låter og salmer. Flere av låtene bør være høyaktuelle som potensielle nye juleklassikere vi ikke blir kvitt med det første, skriver Grappa Musikkforlag AS.

Frode Alnæs har skrevet all musikken i tillegg til å være produsent, og har med seg et topplag av sangere og musikere på albumet.

– Jeg er skikkelig stolt av denne juleplata, og det har vært en flott og givende prosess å lage den. Ikke minst takket være Hilde Norbakken og Julekoret, som består av seks av landets beste sangere. Alle korer og skifter på å være solist. Hilde Norbakken står bak alle korarrene, sier Frode Alnæs.

Albumet som utgis av Grappa Musikkforlag er spilt inn i Lia Bedehus i Grimstad, i studioet til musikerparet Hildegunn Garnes Reigstad og Torjus Vierli, som begge er involvert som musikere og teknikere på albumet.

Medvirkende:

Julekoret: Hildegunn Garnes Reigstad, Åshild Mundal, Karin Okkenhaug, Hilde Norbakken, Lewi Bergrud og Pål Rake. I tillegg er Torun Eriksen vokalist på «Vitae Lux». Martin Wikstøl er med og korer på enkelte låter.

Band: Frode Alnæs (gitarer/vokal), Torjus Vierli (tangenter), Thomas Gallatin (trommer), Per Elias Drabløs (bass), Hildegunn Garnes Reigstad (perkusjon).

Miks: Bjørn Erik Pedersen, Whiteroom Studio. Mastering: George Tanderø
Cover: «Vinternatt» av Ørnulf Opdahl. Coverdesign: Eivind Berre.

Plateselskap: Grappe Musikkforlag AS